Välkommen.

Historia, Nyheter och Mina tankar om Norrköping under 50 - 60 - 70 - 80 - talet och idag.

onsdag 16 februari 2011

Backspegeln: Industriutveckling och industristruktur.

Slakteriverksamhet och Charkuterivaruproduktion. Del 2.

Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
Under 1960-talet utvidgades tomt och lokaler. Föreningen drev 1937-1957 slakteri också i Valdemarsvik. Verksamhetsområdet omfattade till en början endast socknarna närmast Norrköping samt Hammarkinds härad. I början av 1930-talet utökades detta och kom efter hand att omfatta hela östra Östergötland och nordligaste delen av Kalmar län, ned t. o. m. Tjust-eds kommun. Från och med 1972 gick sju slakteriföretag i östra  och mellersta Sverige, däribland Norrköpingsföreningen, samman till ett företag med namnet Farmek (Förenade andelsslakterier i Mellansverige, ekonomiska föreningen).
Kött styckas på Hulterströms charkuteri som grundades 1931.
Samgåendet, som har sina paralleller i Väst- och Sydsverige, är ett led i en genomgående strukturomvandling i syfte att bl. a. skapa större och rationellare enheter. I Farmek ingår, förutom Norrköpingsföreningen samt de ovannämda Essamn- och Hansaföretagen, bl. a Östergötlands andelsslakteriförening (bildad 1934 men med olika förgångare bakåt till 1889) med slakterier numera i enbart Linköping och Vimmerby, sedan de mindre slakterierna i Motala, Tranås och Kisa nedlagts.
Rationaliseringåtgärdena, sedan Farmek bildats, innebar bl. a. att verksamheten i Norrköping begränsades till nötstyckning och beredning av vissa köttprodukter. Övrig verksamhet överfördes till Linköping och Vimmerby. Tidigare än de flesta andra konsuntionsföreningar startade Kooperativa Föreningen Hoppet i Norrköping en egen charkuterifabrik, som var i drift 1905-1914. Året 1923 återupptogs denna verksamhet i större skala, genom att föreningen det året köpte Norrköpings Slakteribolags fastighet vid Luntgatan inne i staden.
Nya lokaler (fram till 1949 ägda av Kooperativa Förbundet och förhyrda av föreningen, därefter ägda av denna), togs 1932 i anspråk vid Hospitalsgatan. De har senare utbyggds. Vid årsskiftet 1960/61 övertogs charkuterifabriken liksom intilliggande bageri av KF. Fabriken har fått rollen av central produktionsenhet för Konsum och Domus i Östergötland, nordöstra Småland och södra Södermanland, vilket område överensstämmer med motsvarande område för KF:s bageri och lagercentral. Charkuterifabrikens försäljning uppgick 1972 till 46 miljoner kronor, utgörande bortåt 6 % av det sammanlagda försäljningsvärdet inom KF:s charkuterifabriker.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...